Menu

De top 4 meest gekozen beroepen in de zorg

14 maart 2024

In Nederland is de zorgsector één van de grootste werkgevers. Als je wilt werken in dit vakgebied kun je kiezen uit een grote diversiteit aan beroepen. Nu de zorgsector steeds groter wordt, springen er ook een aantal banen uit die het meest worden gekozen. In dit artikel bespreken we vier meest gekozen beroepen in de zorg. Deze beroepen vind je bijvoorbeeld in ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen. Maar er is ook een nieuwe trend die maar blijft doorstijgen, namelijk de fysiotherapeut drachten. Lees er hier meer over!

Verpleegkundige

De meest gekozen baan in de zorg is verpleegkundige. Een algemeen verpleegkundige heeft verschillende werkzaamheden die te maken hebben met de zorg voor en behandeling van patiënten. Dit kunnen taken zijn zoals; het baden en aankleden van een patiënt, de medische verzorging van kleine wonden, het toedienen van medicijnen en het inbrengen van een infuus. Als verpleegkundige draag je bij aan het herstel en de verbetering van de gezondheidstoestand van de patiënten. Je werkt in verschillende zorginstellingen, van voorzieningen voor mensen met een handicap tot centra voor gerevalideerden.

Fysiotherapeut

Daarnaast hebben we het populaire beroep als fysiotherapeut. Fysiotherapie komt van ‘fysio’, wat beweging betekent, en ‘therapie’, dat behandeling betekent. Een fysio Leeuwarden helpt mensen met problemen met hun botten, spieren, gewrichten, of hoe ze bewegen. Jij bent als fysiotherapeut dus gespecialiseerd in alles wat met je houding en hoe je beweegt te maken heeft. Hun doel is om je beter te laten bewegen, minder pijn te laten hebben, je te helpen ontspannen en ervoor te zorgen dat je houding verbetert. Dit beroep valt onder paramedische zorg.

Thuiszorg

Steeds meer mensen werken in de thuiszorg en dat is logisch omdat mensen tegenwoordig langer thuis wonen. Het gaat om alle hulp en zorg die mensen thuis krijgen, van simpele dagelijkse dingen tot speciale medische zorg. De taken zijn in principe afhankelijk van wat iemand nodig heeft. Mensen die in de thuiszorg werken helpen niet alleen met praktische dingen, maar zijn er ook voor de gezelligheid en het persoonlijke contact met de mensen die ze helpen. In de thuiszorg kun je veel verschillende banen hebben, zoals verpleegkundige, verzorger, ergotherapeut of begeleider in de gehandicaptenzorg. Je hebt vaak wel speciale opleidingen nodig voor deze banen, maar je hebt goede kans op werk en het betaalt meestal ook goed.

Huisarts

De huisarts is een onmisbare schakel in het zorgsysteem. De huisarts is de eerste zorgprofessional bij wie mensen met gezondheidsproblemen terecht kunnen. Als huisarts kom je dus een breed scala aan kwesties, vraagstukken en zorgklachten tegen. Je diagnosticeert, analyseert en onderzoekt de klachten en schrijft vervolgens een behandeling voor die volgens jou gepast is. Dit doe je ook tijdens het spreekuur. Als huisarts kun je patiënten ook medicijnen voorschrijven. Een patiënt met ernstige of gecompliceerde gezondheidsproblemen verwijs je door naar een medisch specialist op relevant vlak. Daar wordt verder onderzoek gedaan naar de meest geschikte behandeling. Welke baan spreekt jou aan?

© 2024 NL Zorgnieuws
Alle rechten voorbehouden
info@nlzorgnieuws.nl
chevron-down